Postul Pastelui

În murmur de ghiocei și zumzet de natură, postim ca să ne amintim de Cerul pe care îl purtăm pretutindeni, înlăuntrul nostru

Noi, oamenii, alături de aproapele nostru, nu însumăm un simplu rod al Pământului, ci al Cerului, întâi de toate. Trebuie să purtăm în gând mereu că Tatăl fiecăruia dintre noi este Însuși Împăratul cerurilor și al pământului.

Postul ne-a fost rânduit încă din cele mai vechi timpuri, pentru a recupera raiul pierdut. Chiar Sfântul Vasile cel Mare ne învață că postul are aceeași vârstă cu omenirea. În momentul în care abordăm perioada de post, nu ne ferim doar de alimentele „de frupt”. Trebuie să îl însoțim întotdeauna de rugăciune, pentru a evita slăbirea trupului.

Postul Paștelui și importanta sa legătură cu Sfânta Taină a Botezului

Prin intermediul afundării baptismale, Sfântul Pavel susține că noi suntem, la nivel spiritual, sădiți și uniți cu Hristos, atât în moartea Sa, cât și în îngroparea Sa, și, prin urmare, suntem una și aceeași cu El în învierea Sa. (Romani, 6, 3-5)

Creștinii postesc 40 de zile înaintea celei mai mare sărbători a umanității. Numărul de 40 de zile de post nu este ales la întâmplare, ci reprezintă o taină, care iluminează activitatea de propovăduire a lui Hristos, care, înainte de a se arăta lumii ca Mântuitorul cel Înviat, a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți, biruind mai apoi diavolul, în cele 3 ispitiri ale sale.

            40 de zile, o perioadă nici prea scurtă, nici prea lungă, ideală pentru transfigurarea sufletească

În această perioadă de timp, trebuie să ne luptăm cu sinele și să-L slăvim pe Mântuitor, exprimându-ne dragostea pentru El, refuzând orice ispită sufletească și încercând, atât cât este posibil, să nu atingem starea de akedie (plictis duhnovicesc), care ar putea aduce falsa iluzie a inutilității postului. Cele 40 de zile sunt suficiente pentru a găsi timpul de regăsire și îndreptare a păcatelor și rezolvării necazurilor vieții, înviindu-ne sufletul.

În acest an, Paștele Ortodox va fi sărbătorit în data de 16 aprilie, iar Paștele Catolic, în data de 9 aprilie

Data sărbătorii este variabilă, de aceasta depinzînd și fixarea celorlalte sărbători, precum Rusaliile. Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325 e.n., a stabilit regula după care vor fi calculate zilele exacte. În acest sens, Paștele Ortodox este cinstit anual în duminica imediat următoare lunii pline care succede echinocțiul de primăvară.

Floriile ortodoxe vor fi sărbătorite cu smerenie, duminică, în data de 9 aprilie, iar Floriile catolice, duminică, 2 aprilie. Floriile sunt primite cu mare bucurie de toți credincioșii, apreciind, în același timp, că săptămâna următoare, și anume Săptămâna Pătimirilor, zugrăvește imaginea unei atitudini umile, supuse, pline de bună-cuviință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close Coșul meu
Close Lista de dorințe
Vizualizate recent Închide
Close

Close
Meniu
Categorii